Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy jól eltöltött élet
  2023-08-20 21:21:09, vasárnap
 
  Egy jól eltöltött élet

,,Volt ott egy prófétanő is, Anna, Fánuél leánya, Ásér törzséből. Igen idős volt; csak hét évig élt férjével hajadonkora után, és nyolcvannégy éves özvegyasszony volt. Nem távozott el a templomból, hanem böjtöléssel és imádkozással szolgált éjjel és nappal. Abban az órában is megjelent, hálát adott Istennek, és beszélt róla mindazoknak, akik várták Jeruzsálem megváltását." (Lukács 2:36-38)

Mi a jól eltöltött élet mércéje? Honnan tudod, hogy elpazarolod-e az életed, vagy az igazán fontos dolgokba fekteted?
Romániában többféle mércénk is van, amelyekkel az életet mérjük. Az egyik a hasznosság. Szívünk mélyén pragmatikusak vagyunk. Úgy érezzük, hogy ha valaki valami hasznosat tesz a társadalom számára, legyen az egy szakma vagy egy mesterség, akkor jól tölti az életét.
A másik mérce, amit használunk, az elfoglaltság vagy puszta aktivitás. Életmódunk tükrözi az értékrendünket - mindannyian rendkívül elfoglalt emberek vagyunk. Heti naptárunk zsúfolásig tele van. Úgy gondoljuk, hogy ha csak ülünk, akkor elpazaroljuk az életünket.
Életünket a kaland és az izgalom alapján mérjük. Ha ezt nem kapjuk meg első kézből, akkor a tévében vagy sporteseményeken keresztül vesszük magunkhoz. Hőseink izgalmas életet élnek, akár romantikával, akár élet-halál kockázatvállalással. Cikkeket olvasunk az interneten, amelyek a gazdagokról és a híresekről szólnak, és titokban azt kívánjuk, hogy a mi életünk is olyan legyen, mint az övék. Általában azt gondoljuk, hogy aki gazdag és híres emberként hal meg, az sikeres.
Mindezen mércék mögött a személyes boldogság áll. Még ha valaki szegényen és ismeretlenül hal is meg, ha boldog vagy elégedett volt, az számít.
A jól eltöltött élet ezen mércéi ellenében szeretném bemutatni nektek Annát. Bekerült az Újszövetségben itt ebben a fejezetben, három rövid versben van szó róla, nem idézi őt a Szentírás közvetlenül, majd eltűnik. Ha találkoznánk napjainkban egy ilyen Annával, valószínűleg kissé furcsának találnánk. Az ő értékrendje nyilvánvalóan nincs összhangban a modern Románia értékrendjével. Képzeljük el, hogy a Sóvidék tévé egyik riportere interjút készít vele.
Riporter: Mi a neve?
Anna: Anna, Fánuél lánya, Áser törzséből. Zsidó vagyok.
Riporter: Kinek a lánya? Betűzné kérem? Hány éves ön asszonyom?
Anna: Egyesek szerint több mint 100 éves vagyok, mások szerint 84. Az utóbbi jobban tetszik!
Riporter: Hát, akárhogy is van, maga már körbejárta néhányszor a tömbházat. Fogadok, hogy érdekes élete volt. Mit csinált?
Anna: Mint a legtöbb zsidó lány, én is tizenéves koromban mentem férjhez, de a férjem meghalt, amikor húszon valahány éves voltam, még mielőtt gyerekünk lett volna. Azóta szinte minden nap járok a templomba.
Riporter: Minden nap jár a templomba? Ez elképesztő! Mit csinál ott?
Anna: Nos, sokat böjtölök és imádkozom. És prófétanő vagyok, így időnként hallok üzeneteket Istentől.
Riporter: Rendben. (Azt gondolja magában: "Lehet, hogy ez a történet a Guinness Rekordok Könyvébe való, nem pedig a Sóvidék tévében!").
Mit tanít nekünk ez a rövid bepillantás Anna életébe?
Az Istennek odaszánt élet jól eltöltött élet.
A mi romániai mércénk szerint Anna életére nézve azt gondolhatnánk: "Micsoda pazarlás! Nyolcvannégy év, amelynek nagy részét a templomban töltötte böjtöléssel és imádkozással! Csak viccelsz, ugye?! Én nem szeretnék ilyen életet élni." Elismerem, hogy nem mindannyian vagyunk arra hivatottak, hogy az imádság és a böjtölés szolgálatának szenteljük magunkat. Nyilvánvaló, hogy Isten megajándékozta őt ilyen módon, és ennek megfelelően élt. De az ő egyedi ajándékaitól eltekintve az alapelv érvényes: Anna teljes odaadással élt Istennek. Isten kegyesen tekintett rá. A Bibliában minden tényt két vagy három tanú vallomása erősít meg. Simeonnal együtt Isten Annát választotta ki, hogy tanúságot tegyen a csecsemő Jézusról, mint a Messiásról. Anna jól töltötte be az Istentől kapott szerepét. Az élete jól telt.
De talán még mindig azt gondolod: "Ugyan már, Anna nem pazarolta el az életét?". Lehet, hogy nem mondod ki hangosan, de talán magadban azt gondolod: "A vallásnak megvan a maga helye az ember életében, de ez egy kicsit túlzás. Miért töltenéd az életedet Isten iránti odaadással?"

1.Az Istennek odaszánt élet az, ami igazán számít.

Nemde? Állj meg és gondolkozz el - mi más számít ebben az életben? A farizeusok és az írástudók úgy gondolták, hogy a vallási kötelességeik számítanak. Azon a napon a templom területén sürgölődtek, hogy elvégezzék a szertartásaikat, és nem törődtek ezzel a különleges csecsemővel, akit az Úrnak szenteltek. Büszkeséggel töltötte el őket, hogy elmondhatták: "Egész életemben megtartottam a Tóra parancsolatait". De lemaradtak a Messiásról, mert valójában jobban ragaszkodtak önmagukhoz, mint Istenhez.
A szadduceusok úgy gondolták, hogy a politikai befolyás és a hatalom az, ami számít. "A halál utáni élet" - gúnyolódtak - "csak álom, az egész. Ami számít, az itt és most van!" Egy csoportjuk méterekre haladt el a gyermek és Anna mellett, miközben a legújabb római rendeletről vitatkoztak.
A templomi kereskedők úgy gondolták, hogy a jó jövedelem az, ami számít. A templom udvarán üzleteltek, és a hivatalosan jóváhagyott áldozati állataikat árulták e szerény házaspár és az újszülött fiuk hallótávolságán belül. Jól éltek, és haláluk után szép örökséget hagytak a gyermekeikre. De aznap lemaradtak Isten Megváltójáról. Mindezekkel ellentétben Anna tudta, hogy csak az Isten iránti odaadás számít. Felismerte a gyermekben Isten megígért Messiását. Bölcsebb volt, mint az összes jeruzsálemi vallási vezető.
Az interneten olvastam egy számítógépes cégről, amelyik tőzsdére ment, és az elnöke azonnal milliomos lett. Órákkal később elvesztette uralmát a Ferrarija felett, áthajtott 20 lábnyi szalagkorláton, és meghalt. A Los Angeles Times így számolt be róla: "A szerda délután fél ötkor bekövetkezett balesetig a legjobb napok voltak [az elnök] és a virágzó fiatal cég számára, ...". Ugyanezen a héten egy másik gyászjelentés egy szívrohamban elhunyt kínai politikusról azt írta, hogy "halála egy héttel azelőtt következett be, hogy várhatóan Kína alelnökévé választották volna". Ha bármelyik ember Krisztus nélkül halt meg, meg kell kérdeznünk: "Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, de a saját lelkét elveszíti?".
Olvastam egy emberről, aki azt hiszi, hogy tudja, hogyan kell 120 éves korig élni. Azt gondoltam: "Oké, tegyük fel, hogy sikerül neki. Akkor mi lesz?" Még ha ki is találnánk, hogyan éljünk 900 évig, mint a korai pátriárkák, akkor is meg kell halnunk, és szembe kell néznünk az örökkévalósággal. Ennek fényében az Isten iránti odaadás az, ami igazán számít ebben az életben! Ezzel élvezhetjük a földi áldásokat, ha Isten megadja azokat. Enélkül minden csak üres burok. Tény, hogy nem mindenki érheti el, szerezheti meg azokat a dolgokat, amelyeket a világ sikerként címkéz. De az

2.Az Istennek odaszánt élet mindenki számára elérhető.

Nem számít, hogy milyen élethelyzetben vagy, odaszánhatod magad az Úrnak, és ez az örökkévalóság fényében bármi is vagy és bármit is teszel, számít. Vegyük például Annát.
Anna egy nő volt. Bár a zsidó nők abban az időben nagyobb tiszteletnek örvendtek, mint más kultúrákban, még mindig elég nagy volt a diszkrimináció velük szemben. A rabbik nem hagyták jóvá, hogy a Tórából ugyanannyi oktatást kapjanak a lányok, mint a fiúk. Úgy vélték, hogy a nők elméje nem alkalmas az ilyen jellegű vizsgálódásokra. A nőket a templom egy "Női udvarnak" nevezett területére korlátozták. Nem léphettek be a belső udvarba, ahol a szertartásokat végezték. Josephus zsidó történész szerint a nők és a rabszolgák nem tanúskodhattak a bíróságon.
Az Úr mégis örömmel írattatta le a Szentírásban Anna tanúságtételét Jézusról. Isten nem személyválogató. Örül bármely személy odaadásának, legyen az akár férfi vagy akár nő.
Anna egy özvegyasszony volt. Valójában már korán megözvegyült. Könnyen megkeseredhetett volna Isten iránt. Panaszkodhatott volna a magányosságára. Abban a kultúrában az özvegyeknek nem sok lehetőségük volt arra, hogy képezzék magukat, és megtanuljanak egy szakmát vagy mesterséget, hogy eltartsák magukat. Gyakran gátlástalan üzletemberek célpontjai voltak. Kétségtelen, hogy Anna nehéz életet élt meg. Mégsem fordított hátat Istennek. Sőt, Isten kijelenti, hogy különös gondja van az árvákra és özvegyekre: "Az árvák atyja és az özvegyek bírája az Isten az ő szent lakhelyén" (Zsoltárok 68:5). Anna Isten oltalmazó gondviselése alatt talált menedéket. Próbatételei Isten iránti mélyebb odaadásra, odaszánásra késztették, nem pedig eltávolították tőle.
Anna idős volt. Bár abban a társadalomban az időseket jobban tisztelték, mint a miénkben, mégis ki voltak téve a gátlástalan emberek visszaéléseinek. A mi pragmatikus társadalmunkban az időseket gyakran haszontalannak tekintik. Nem tudnak gondoskodni magukról. Nem tudnak megélni. Bár sokan gondolhatják így, kevesen elég durvák ahhoz, hogy kimondják azt, amit egy állami hivatalnok kimondott néhány évvel ezelőtt. Egy költségvetési vita során azt mondta, hogy a halálosan beteg idős embereknek "kötelességük meghalni és félreállni az útból". Ebben az összefüggésben nem arról beszélt, hogy a cselekvőképes, halálos betegnek joga van visszautasítani az olyan kezelést, amely csak meghosszabbítaná a haldoklási folyamatot. Az idősek haláláról mint a társadalom szolgálatáról beszélt, hogy a korlátozott erőforrások felszabadulhassanak más, hasznosabb célok érdekében. Hála Istennek, Isten nem tekinti az időseket haszontalannak vagy a társadalom terhének! Ha egy idős ember Istennek szenteli magát, akkor élete és halála értékes az Ő szemében (Zsoltárok 116:15).
A lényeg az, hogy függetlenül attól, hogy milyen élethelyzetben vagy - függetlenül attól, hogy férfi vagy nő, fiatal vagy idős, gazdag vagy szegény vagy -, odaszánhatod magad Istennek, és Ő elégedett lesz az odaszánásoddal. A világ figyelmen kívül hagyhat vagy megvethet téged, de Istennek mindig is volt ilyen istenfélő maradéka. Ők a föld sója; ők óvják meg az egész tömeget a romlástól. Téged is közéjük lehet számítani.
Láttuk tehát, hogy az Istennek odaszánt élet az egyetlen, ami számít; ez mindenki számára elérhető.

3.Az Istennek odaszánt élet sokféle külső formát ölthet, de mindig magában foglalja az istentiszteletet (imádatot), a tanúságtételt és a várakozást.

Istentisztelet: Valószínűleg Anna nem a templomban lakott, de Lukács szerint állandóan ott volt. A "szolgált" szónak a jelentése istentisztelet vagy az Istennek való szolgálat. Anna istentisztelete "böjtölés és imádság" (2:37) formájában valósult meg. A böjt azt jelenti, hogy bizonyos ideig nem eszünk, és általában imával párosul. A zsidóknál a leggyakoribb böjt napkeltétől napnyugtáig tartott, bár a Biblia hosszabb böjtöket is említ. Az engesztelés napja éves nemzeti böjt volt. Egyébként a böjtöt személyes vagy nemzeti bajok idején, vagy az Úr keresésének különleges időszakaira való felkészülésként alkalmazták. Bár az Újszövetség leveleiben nincs böjtre vonatkozó parancs, vannak példák a böjtölésre (ApCsel 9:9; 13:3; 14:23; 2Kor 6:5; 11:27). Én személy szerint a böjtöt hasznos módszernek találtam arra, hogy időt szakítsak az Úr keresésére olyan időszakokban, amikor meg kellett ismernem az Ő akaratát, vagy válságos időkben.
Anna istentisztelete imák formájában is megnyilvánult. Isten szentjei közül néhányan különösen meg vannak ajándékozva az imádság szolgálatával, mivel Ő képessé teszi őket arra, hogy nagy időmennyiségeket szenteljenek erre. Ennek az időnek egy része a másokért való közbenjárást foglalja magában, de egy részét a dicsőítésnek és a hálaadásnak is szentelik. Az imádságban az a legfontosabb, hogy keressük Istent és közösségben legyünk vele.
Még ha nem is vagy megáldva különleges módon az imádat és az imádság szolgálatával, akkor is időt kell szakítanod arra, hogy keresd az Urat, ahogy Anna tette. Minden negyedévben szánj egy fél napot, vagy minden héten egy ebédidőt, vagy minden vasárnap délután egy órát az Úrnak való áhítatra. Olvassátok az Ő Igéjét, énekeljetek néhány himnuszt vagy dicsőítő éneket, és imádkozzatok. Az imádat, bűnvallás, hálaadás és közbenjárás imamintát használhatod az imaidődben.
Tanúságtétel: Anna nem tudta megtartani magának, nem tudta magában tartani a jó hírt; "beszélt róla" másoknak (2:38). Ha a poharad csordultig van, nem tehetsz mást, mint hogy másokra is ráöntöd egy részét. Ha izgatott vagy az élő Istennel való kapcsolatod miatt, aki elküldte a Fiát, hogy megmentsen a bűneidtől, a körülötted élők tudni fognak róla. Néhány hívő azzal indokolja, hogy nem tesz tanúságot, hogy "nem beszélek róla, csak élem az üzenetet". De a keresztény élet megélésének része, hogy beszélünk róla!
Mindannyian beszélünk azokról a dolgokról, amelyeket szeretünk. Voltál már valaha egy sportfanatikus társaságában? Miről szokott beszélni? "Láttad azt a meccset tegnap este!" Voltál már olyan fiatal férfi vagy nő közelében, aki éppen most lett szerelmes? Miről beszélnek?
Igen, tapintatosnak és érzékenynek kell lenned. Igen, várnod kell az Úrra a megfelelő alkalomra. De ha jól belegondolunk nem gyakori az a tévedésünk hogy túl merészek vagy érzéketlenek voltunk valakivel szemben. A sorrend egyébként fontos: előbb az istentisztelet, aztán a tanúságtétel. Anna azért beszélt mindenkinek az Úr Jézusról, mert sok időt töltött az Úrral személyes áhítatában. Gyakran azért nem teszünk bizonyságot, mert elhagytuk az első szeretetünket.
Várakozás: Nemcsak Simeon és Anna, hanem mások is "várták Jeruzsálem megváltását" (2:38). Bár ennek a kifejezésnek vannak nemzeti árnyalatai, de utal arra a lelki megváltásra is, amelyet Isten már régen megígért, és amelyet most megvalósított népe számára (Ézs 40:1, 9; 52:9; 63:4). J. C. Ryle megjegyzi, hogy bár ezek az emberek egy gonosz városban éltek, "nem ragadta el őket a körülöttük lévő világiasság, formaságok és önigazságosság áradata. Nem fertőzte meg őket egy pusztán világi Messiás testi várakozása, amelyben a legtöbb zsidó elmerült. A pátriárkák és próféták hitében éltek, hogy az eljövendő Megváltó szentséget és igazságosságot hoz, és hogy az Ő legfőbb győzelme a bűn és az ördög felett lesz." Napjainkban is az Istennek elkötelezettek "várják az Ő Fiát a mennyből, akit feltámasztott a halálból, azaz Jézust, aki megszabadít minket az eljövendő haragtól" (1Thessz 1:10).
Az Istennek odaszánt élet az ami valójában számít. Ez mindenki számára elérhető. Sokféle külső formát ölthet, de mindig magában foglalja az imádatot, a tanúságtételt és a várakozást az Ő végső megváltására.

4.Az Istennek odaszánt élet egy és ugyanaz a Jézus Krisztusnak odaszánt élettel.

Anna Istennek szentelte magát, de amint meglátta a kis Jézust, hálát adott Istennek, és beszélni kezdett Jézusról mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltását várták. Jegyezzük meg:
a.)A Fiú Isten és az Atya Isten elválaszthatatlanul összekapcsolódik a Szentírásban. A Zsoltárok 2:7-ben a Messiás így fogalmaz: "Bizonyára elmondom az Úr rendelését: Ő [Isten] így szólt hozzám: "Te vagy az én Fiam, ma nemzettelek téged"". Ez nem azt jelenti, hogy az Atya egy adott időpontban hozta létre a Fiút. A "ma" sokkal inkább Isten rendelkezésének, rendeletének napja. Mivel ez egy örökkévaló rendelet, ez azt jelenti, hogy Krisztus örökké Isten Fia, aki egy az Atyával. Bár soha nem érthetjük meg teljesen a Szentháromság természetét, meg kell erősítenünk a Szentírás kinyilatkoztatott igazságát, miszerint a Szentháromság első és második személye közötti örök kapcsolat úgy fejeződik ki, mint az Atya és Fiú kapcsolata.
Ez azt jelenti, hogy nem ismerhetjük meg az Atya Istent a Fiú Isten nélkül. A János 8:19-ben Jézus azt mondta a zsidóknak: "Nem ismertek sem engem, sem Atyámat; ha ismernétek engem, Atyámat is ismernétek". Az 1János 2:23 szerint: "Senkiben nincs meg az Atya, a ki tagadja a Fiút. A ki vallást tesz a Fiúról, abban az Atya is megvan". Istent és Jézus Krisztust nem lehet elválasztani egymástól. Azok, akik azt mondják, hogy Istent imádják, de tagadják Isten Fiának istenségét, szomorúan tévednek. Jézus azt állította: "Aki nem tiszteli a Fiút, az nem tiszteli az Atyát, aki elküldte őt" (János 5:23).
b.)Isten Fia Isten népének megváltója. Isten örökkévaló rendelkezése szerint az Atya Isten elhatározta, hogy elküldi a Fiút, hogy elhordozza választottai bűneit. Az egész emberi nem a bűn rabságában van, és Isten törvényének jogos ítélete alatt áll. De "Krisztus megváltott minket a törvény átkától, mert átokká lett értünk ... hogy Krisztus Jézusban Ábrahám áldása eljusson a pogányokhoz, hogy hit által elnyerjük a Lélek ígéretét" (Gal 3:13-14).
A "megváltás" fogalmának megértéséhez három dolgot kell szem előtt tartanod. Először is, a megváltás feltételezi az előzetes rabságot. Egy szabad embernek nincs szüksége megváltásra; a rabszolgáknak van szükségük megváltásra. Minden ember a bűn rabszolgájaként születik, és az Isten szent törvénye által kiszabott ítélet átka alatt áll. Másodszor, a megváltás költségekkel jár. Árat kell fizetni azért, hogy a rabszolgát kiváltsák, felszabadítsák a rabságból. Mivel a bűn zsoldja a halál, ez volt az ára annak, hogy megváltva legyünk bűneinkből. Egy bűntelen helyettesítőnek kellett meghalnia helyettünk. Jézus Krisztus megtette ezt a kereszten. Harmadszor, a megváltás magában foglalja a tulajdonjogot azon, amit vagy akit megváltottak. Mivel Krisztus az Ő vérével vásárolt meg minket, ahogy Pál apostol mondja: "Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, a melyek az Istenéi" (1Kor 6,19-20).
Sok évvel ezelőtt Dr. A. J. Gordon egy bostoni gyülekezet lelkipásztora volt. Egy nap a templom előtt találkozott egy kisfiúval, aki egy rozsdás kalitkát cipelt, amelyben több madár volt. Gordon megkérdezte: "Fiam, honnan szerezted azokat a madarakat?". A fiú így válaszolt: "A mezőn ejtettem őket csapdába". "Mit fogsz velük csinálni?" "Játszom velük egy darabig, aztán azt hiszem, megetetem őket egy öreg macskával, amely otthon van."
Dr. Gordon megkérdezte a fiút, hogy mennyiért adná el a madarakat. A fiú így válaszolt: "Uram, nem kellenek magának. Ezek csak öreg mezei madarak, és nem tudnak jól énekelni". Gordon így válaszolt: "Két dollárt adok a kalitkáért és a madarakért". "Oké, megegyeztünk" - mondta a fiú - "de rossz üzletet köt".
Gordon kifizette a fiút, aki boldogan távozott a pénzével. Gordon ezután körbesétált a templom mögött, kinyitotta a kalitkát, és szabadon engedte a madarakat. A következő vasárnap Dr. Gordon felvitte az üres kalitkát a szószékre, és a megváltásról szóló prédikációjának illusztrálására használta: ő kifizette az árat, hogy ezek a rabságban lévő, pusztulásra ítélt teremtmények szabadok lehessenek. Azt mondta: "Az a kisfiú azt mondta, hogy a madarak nem tudnak jól énekelni, de amikor kiszabadítottam őket a kalitkából, énekelve szálltak fel az égbe, és úgy tűnt, hogy azt éneklik: "Megváltva, megváltva, megváltva".
Nem élhetsz Istennek odaszánt életet, hacsak nem váltott meg a Fia. Ez a megváltás sokba került Neki, de Ő ingyen ajándékként kínálja neked, amelyet csak hit által fogadhatsz el. Abban a pillanatban, hogy elfogadod, Ő megszabadít a bűntől és az ítélettől. Az Ő dicséretét zengve járhatod utadat, életedet annak szentelve, annak szánva oda, aki szeretett téged és önmagát adta érted (Gal 2:20).

Következtetés

Halálos ágyán Matthew Henry, akinek a teljes Bibliához írt kommentárját még ma is széles körben használják, majdnem 300 évvel a halála után is, ezt mondta egyik barátjának: "Szoktad figyelni a haldoklók mondásait - ez az enyém: az Isten szolgálatában és a Vele való közösségben eltöltött élet a legkellemesebb, legszebb élet, amit bárki élhet ezen a világon." Anna egyetértene vele. Az Istennek odaszánt élet a jól eltöltött élet. A bármi másnak odaszánt élet, bármilyen nemes is, végső soron elpazarolt élet.
Bármit is teszel a megélhetésedért, győződj meg róla, hogy a Jézus Krisztus iránti szeretet áll az életed középpontjában. És ha így van, akkor, akár rövid, akár hosszú életet élsz ezen a földön, biztos lehetsz abban, hogy jól töltötted el az életed. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: istentiszteletet, meghosszabbítaná, megkeseredhetett, összekapcsolódik, sporteseményeken, örökkévalósággal, időmennyiségeket, visszaéléseinek, istentisztelete, panaszkodhatott, vizsgálódásokra, helyettesítőnek, felkészülésként, rendelkezésének, prédikációjának, megélhetésedért, illusztrálására, szertartásaikat, hallótávolságán, rabszolgájaként, kiszabadítottam, visszautasítani, személyválogató, társadalmunkban, haszontalannak, középpontjában, újszövetségben, parancsolatait, elkötelezettek, diszkrimináció, istentisztelet, értékrendjével, értékrendünket, élethelyzetben, szertartásokat, legkellemesebb, igazán fontos, életet mérjük, társadalom számára, másik mérce, elfoglaltság vagy, izgalom alapján, tévében vagy, híresekről szólnak, személyes boldogság, ilyen Annával, modern Románia, utóbbi jobban, legtöbb zsidó, férjem meghalt, rövid bepillantás, templomban töltötte, Guinness Rekordok Könyvébe, Isten Annát, Isten Megváltójáról, Angeles Times, Szentírásban Anna, Anna Isten, Próbatételei Isten, Hála Istennek, Valószínűleg Anna, Nemcsak Simeon, Jézus Krisztusnak, Anna Istennek, Atya Isten, Isten Fia, Atya Istent, Jézus Krisztust, Isten Fiának, Isten Fia Isten, Krisztus Jézusban Ábrahám, Jézus Krisztus, Mivel Krisztus, Szent Léleknek, Matthew Henry,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az idő elsodorja létezésünk  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esti kép  Nehezen engedem  Különös!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Ez a jó az alvásban.  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Emlék  Az embernek a társa: hiányzik.  Muratáj  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Pillangó  Emlék  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Ma  A világnak égető szüksége van ...  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Krisztinától  A végzet az  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Próbálkozni kell ahhoz,  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egyszerűen  802 esztendeje, 1222. április ...  Föld napja április 22  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Jó éjt  Esti kép  S a dalok tanulsága  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Esti kép  Nehezen engedem  Kellemes esti időtöltést  Életművészet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Amit átélünk,  Volt egy...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Ez a jó az alvásban.  Föld napja április 22  Szép estét  Április 22. a Föld napja,  Semmit ne higgy el  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Pillangó  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
igazán fontos, életet mérjük, társadalom számára, másik mérce, elfoglaltság vagy, izgalom alapján, tévében vagy, híresekről szólnak, személyes boldogság, ilyen Annával, modern Románia, utóbbi jobban, legtöbb zsidó, férjem meghalt, rövid bepillantás, templomban töltötte, böjtölés szolgálatának, alapelv érvényes, csecsemő Jézusról, vallásnak megvan, maga helye, ember életében, kicsit túlzás, életedet Isten, vallási kötelességeik, templom területén, különleges csecsemővel, politikai befolyás, halál utáni, csoportjuk méterekre, legújabb római, templomi kereskedők, templom udvarán, hivatalosan jóváhagyott, újszülött fiuk, gyermekben Isten, összes jeruzsálemi, interneten olvastam, számítógépes cégről, elnöke azonnal, szerda délután, legjobb napok, virágzó fiatal, másik gyászjelentés, szívrohamban elhunyt, héttel azelőtt, egész világot, saját lelkét, korai pátriárkák, földi áldásokat, világ sikerként, örökkévalóság fényében, időben nagyobb, diszkrimináció velük, ilyen jellegű, belső udvarba, szertartásokat végezték, akár férfi, özvegyasszony volt, szakmát vagy, árvák atyja, özvegyek bírája, időseket jobban, gátlástalan emberek, időseket gyakran, állami hivatalnok, költségvetési vita, halálosan beteg, olyan kezelést, haldoklási folyamatot, idősek haláláról, társadalom szolgálatáról, korlátozott erőforrások, időseket haszontalannak, társadalom terhének, idős ember, világ figyelmen, föld sója, egész tömeget, templomban lakott, jelentése istentisztelet, leggyakoribb böjt, engesztelés napja, böjtöt személyes, böjtöt hasznos, imádság szolgálatával, másokért való, poharad csordultig, körülötted élők, keresztény élet, sportfanatikus társaságában, meccset tegnap, megfelelő alkalomra, sorrend egyébként, első szeretetünket, kifejezésnek vannak, lelki megváltásra, gonosz városban, körülöttük lévő, pusztán világi, eljövendő Megváltó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5899
  • e Hét: 39675
  • e Hónap: 68987
  • e Év: 256789
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.